Olav Webbyrå
Illustration som visar webbtillgänglighetsfunktioner designade av en webbyrå.

Hur man gör din webbplats mer tillgänglig

  • Publicerad: 2024-01-31
  • Kategori: webbdesign

I denna artikel kommer vi att utforska olika sätt att göra din webbplats mer tillgänglig för alla användare. Genom att implementera tillgänglighetsåtgärder kan du säkerställa att din webbplats kan användas av personer med olika funktionsnedsättningar och ge en bättre användarupplevelse för alla.

Varför är tillgänglighet viktig?

Tillgänglighet på webben handlar om att göra webbplatser och webbinnehåll tillgängliga för alla användare, oavsett deras funktionsnedsättningar eller tekniska begränsningar. Det är viktigt att prioritera tillgänglighet eftersom det inte bara är rättvist och inkluderande, utan det kan också ge följande fördelar: Förbättrad webbdesign, som inte bara gör din webbplats mer tillgänglig utan också mer estetiskt tilltalande. En välutformad webbplats lockar fler besökare och håller dem engagerade längre. Sökmotoroptimering (SEO), eftersom sökmotorer som Google prioriterar tillgängliga webbplatser i sina sökresultat. Detta innebär att en tillgänglig webbplats inte bara är bra för användarna utan också för din synlighet online. Ökad användarvänlighet, vilket leder till en bättre användarupplevelse. Användare som finner din webbplats lätt att navigera och använda är mer benägna att återvända eller rekommendera den till andra. Genom att fokusera på tillgänglighet kan du säkerställa att din webbplats är välkomnande och tillgänglig för alla, vilket är en viktig del av att bygga ett inkluderande digitalt samhälle.

1. Ökad användarbas

Genom att göra din webbplats tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar kan du nå en bredare publik och potentiellt öka antalet besökare och användare av din webbplats. Att skapa en tillgänglig webbplats är inte bara en fråga om socialt ansvar; det är också en viktig aspekt av sökmotoroptimering (SEO). Läs mer om våra SEO-tjänster här. Genom att följa webbtillgänglighetsriktlinjerna (WCAG) och se till att din webbplats är lättanvänd för alla, inklusive personer med olika typer av funktionsnedsättningar, kan du förbättra din webbplats position i sökmotorernas resultatlistor. Detta kan leda till ökad trafik och bättre konverteringsrater. För att uppnå detta är det viktigt att samarbeta med en erfaren webbyrå som förstår vikten av tillgänglighet och SEO. Upptäck hur vi kan hjälpa dig med webbdesign och tillgänglighet här.

2. Bättre användarupplevelse

En tillgänglig webbplats ger en bättre användarupplevelse för alla användare, oavsett deras förmågor eller tekniska kunskaper. Det kan göra det lättare att navigera, förstå och interagera med webbplatsens innehåll. Att säkerställa att din webbplats är tillgänglig är inte bara en fråga om god etik, det är också en viktig del av sökmotoroptimering (SEO). Läs mer om hur vi kan hjälpa dig med SEO för din webbplats här.

3. Bättre sökmotoroptimering

En tillgänglig webbplats kan också förbättra din sökmotoroptimering (SEO) genom att göra det lättare för sökmotorer att indexera och förstå ditt innehåll. Det kan leda till högre placeringar i sökresultaten och ökad synlighet för din webbplats. För att säkerställa att din webbplats är optimalt tillgänglig och SEO-vänlig, är det viktigt att fokusera på både tekniska och innehållsmässiga aspekter. Detta inkluderar att ha en välstrukturerad kod, snabba laddningstider, mobilanpassning och högkvalitativt innehåll som är relevant för din målgrupp. Att investera i professionell SEO-tjänst kan vara ett effektivt sätt att säkerställa att dessa aspekter hanteras korrekt. Dessutom kan en välutformad webbplats som är lätt att navigera inte bara förbättra användarupplevelsen utan även stärka din SEO-strategi. För detta ändamål kan det vara värt att överväga att anlita en expert inom webbdesign och e-handel. För mer information och guider om hur du kan förbättra din webbplats SEO, besök vår guide-sektion.

Fördelar med tillgänglig webbdesign

  • Ökad användarbas
  • Bättre användarupplevelse
  • Bättre sökmotoroptimering
"Illustration av team som arbetar med webbutveckling och design för en webbyrå."

Implementera tillgänglighetsåtgärder

Det finns många sätt att göra din webbplats mer tillgänglig. Här är några viktiga åtgärder du kan implementera: Anpassa webbdesignen för att säkerställa att den är användarvänlig och tillgänglig för alla, oavsett enhet. En responsiv design är avgörande för att ge besökarna en optimal upplevelse. Optimera din webbplats för sökmotorer (SEO) för att förbättra din synlighet online. Genom att använda relevanta nyckelord, skapa kvalitativt innehåll och optimera metataggar kan du öka din webbplats rankning i sökresultaten. Implementera smarta integrationer för att förbättra funktionaliteten på din webbplats. Detta kan inkludera allt från sociala medieflöden till e-handelslösningar som förenklar köpprocessen för dina kunder. Utveckla en robust e-handelsplattform för att möjliggöra smidiga och säkra onlineköp. En välutvecklad e-handelslösning kan öka din försäljning och förbättra kundupplevelsen. Läs våra guider för ytterligare tips och råd om hur du kan förbättra din webbplats. Våra experter delar med sig av sin kunskap och erfarenhet för att hjälpa dig att nå dina digitala mål.

1. Använda korrekt HTML-struktur

En korrekt HTML-struktur är viktig för tillgängligheten. Använda semantiska element som <header>, <nav>, <main>, <article>, <section> och <footer> för att organisera och strukturera din webbplats på ett meningsfullt sätt. Att implementera en välstrukturerad HTML-kod är inte bara bra för användarupplevelsen, utan det är också en grundläggande del av sökmotoroptimering (SEO). För mer information om hur du kan förbättra din webbplats SEO, besök vår sida om SEO-tjänster. Dessutom, om du planerar att utveckla en ny webbplats eller förbättra en befintlig, kan våra tjänster inom webbdesign och e-handel vara till stor hjälp. Vi erbjuder även skräddarsydda lösningar för appar och integrationer som kan integreras sömlöst med din webbplats för att skapa en mer dynamisk och interaktiv användarupplevelse. För ytterligare vägledning och tips, kolla in våra guider.

2. Tillhandahålla alternativa texter för bilder

För personer med synnedsättning är det viktigt att tillhandahålla alternativa texter för bilder. Använda attributet 'alt' för att beskriva innehållet i en bild så att det kan läsas upp av skärmläsare. Detta är en grundläggande aspekt av webbtillgänglighet, vilket är en viktig del av webbdesign. Att säkerställa att din webbplats är tillgänglig för alla användare, oavsett funktionsnedsättning, är inte bara en fråga om tillgänglighet utan också om att följa bästa praxis inom webbdesign och SEO. För mer information om hur du kan förbättra din webbplats tillgänglighet och SEO, besök vår SEO-tjänstesida. Att implementera tillgänglighetsfunktioner som 'alt'-texter kan också förbättra din webbplats ranking i sökmotorer, vilket gör det lättare för potentiella kunder att hitta dig. För ytterligare tips och vägledning om webbdesign och tillgänglighet, kolla in vår guide till webbdesign och tillgänglighet.

3. Skapa tydliga och läsbara länkar

Använda beskrivande texter för länkar så att användare vet vart de kommer att bli omdirigerade. Undvik att använda osammanhängande eller oklara länktexter som 'klicka här'. Läs mer om hur du kan förbättra din webbplats SEO-strategi

Testa och utvärdera tillgängligheten

Efter att du har implementerat tillgänglighetsåtgärder är det viktigt att testa och utvärdera din webbplats för att säkerställa att den är tillgänglig för alla användare. Att säkerställa webbplatsens tillgänglighet är inte bara en fråga om socialt ansvar, utan även en viktig del av sökmotoroptimering (SEO). En tillgänglig webbplats rankas högre i sökmotorernas resultat, vilket ökar din webbplats synlighet och trafik. Här är några sätt att göra det: Läs mer om hur du kan förbättra din webbplats SEO och tillgänglighet här.

1. Använda verktyg för tillgänglighetskontroll

Det finns olika verktyg och webbplatser som kan hjälpa dig att kontrollera tillgängligheten på din webbplats. Dessa verktyg kan identifiera eventuella tillgänglighetsproblem och ge rekommendationer för förbättringar. Att säkerställa att din webbplats är tillgänglig för alla användare är inte bara en fråga om god tillgänglighet; det är också en viktig del av sökmotoroptimering (SEO). Läs mer om hur SEO kan förbättra din webbplats tillgänglighet här.

2. Använda skärmläsare och andra hjälpmedel

Testa din webbplats med hjälp av skärmläsare och andra hjälpmedel för att uppleva hur användare med funktionsnedsättningar kan navigera och interagera med din webbplats. Detta kan hjälpa dig att identifiera eventuella problem och göra nödvändiga förbättringar. För att säkerställa att din webbplats är tillgänglig för alla, är det viktigt att implementera webbtillgänglighet. Läs mer om hur du kan förbättra din webbplats för alla användare i vår guide om webbtillgänglighet. Att optimera din webbplats för tillgänglighet är inte bara en god praxis, det kan även förbättra din webbplats SEO. Upptäck hur våra tjänster inom SEO kan hjälpa din webbplats att ranka högre i sökmotorerna och därmed nå en bredare publik.